Légcsatorna gyártás

A XX. század végén, de inkább a XXI. században robbanásszerűen terjedt el a légtechnikai rendszerek használata, így szükségessé vált a légcsatorna gyártás fejlesztése is. Ennek okát a szakemberek az új típusú építészeti konstrukciókban és a mikroklíma megváltozásában látják.

A mesterséges klíma megteremtésének igénye már időszámításunk előtt 350 évvel megfogalmazódott a nagy gondolkodók fejében, például Hippokratész foglalkozott ezzel a témával. légcsatorna gyártás

Az egyiptomiak, hogy könnyebben el tudják viselni a meleget, párologtatással hűtöttek, az ajtókat, ablakokat vízzel locsolt gyékényekkel takarták. Időszámítási után 775 körül egy bagdadi kalifa a nyári rezidenciáját kettős falakkal építtette meg, a 2 fal közé pedig messziről hozatott havat és jeget töltetett.

Az 1660-as években alkották meg a légcsatorna-rendszerek ősét, Velencében egyes paloták nyári hűtését úgy oldották meg, hogy a helyiségek szellőztetésére szánt levegőt egy alagúton hajtották át, mely folyamat során a levegő lehűlt. légcsatorna gyártás

A XVIII. században egy Vallance nevű ember ventilátor segítségével áramoltatta a levegőt egy csőkígyóban, mely csövet télen meleg, nyáron hideg vízzel töltött tartályba tette. Az elhasznált levegő a plafonon lévő csövön keresztül távozott.

Az angol parlament szellőztetése is hosszú évekig problémát okozott. 1836-ban Reid találta meg a megoldást, a kintről beszivattyúzott levegőt vászonrétegen áteresztve szűrte, kilyukasztott csövek segítségével porlasztott vízzel hűtötte és nedvesítette, majd a parlament padlójába fúrt, csaknem egymillió lyukon át juttatta az ülésterembe. Ezt követően is számos próbálkozás és fejlesztés történt a légtechnikai berendezések hatékonyabb alkalmazása érdekében. légcsatorna gyártás

Az ipari forradalom rohamos megindulása miatt a légcserélő berendezések is egyre népszerűbbek lettek.

Carrier nevéhez fűződik a kondicionálás, mint definíció megalkotása: a légkondicionálás a levegő nedvességének szabályozása, növelése vagy csökkentése.

Légcsatorna gyártás

A szobák légkondicionálására ténylegesen alkalmazható berendezéseket 1930-ban fejlesztették ki. Az R-12 hűtőközeg létrehozása hozta meg az áttörést a korszerűbbnek mondható klímaegységek megalkotásához. Az akkoriban tomboló gazdasági világválság nagyban akadályozta a készülékek gyártását, de a világháborút követően rohamos fejlődésnek indult a klímaberendezések gyártása.

A klímaberendezések gyártásával egyidejűleg folyamatos fejlesztésre szorult a légcsatornák gyártása is. Hiszen ahhoz, hogy a hűtő- és/vagy fűtő-klímák által előállított levegő nagy hatásfokkal tudjon áramolni, elengedhetetlen a megfelelő légáteresztő képességgel és szigeteléssel ellátott légcsatornák alkalmazása.

Mivel mind a lakásokhoz csatlakozó, mind az ipari légtechnikai rendszerek fontos feladatot látnak el, ezért elengedhetetlen nemcsak a berendezések, hanem a hozzájuk kapcsolódó tartozékok, szállító csatornák, azaz a légcsatornák korszerűsítése is. Ez a korszerűsítési igény egyre inkább szükségszerűvé tette, hogy a tartozékok készítése, például a légcsatorna gyártás külön iparággá, szakmai tevékenységgé alakuljon. Hiszen nemcsak az alap légcsatornát kell legyártani, hanem azt meg kell munkálni, különböző szélességű, vastagságú elemeket kell belőle gyártani, megfelelő szigeteléssel kell ellátni őket.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!