vízsugaras vágás egy korszerű fémvágási technológia, amely búcsút int a pengék kopásának és az állandó csereberének. A forradalmi változást valójában a lézervágás hozta meg a forgácsolásban, de a hőenergia használata során számolni kellett a magas hőmérséklet okozta esetleges anyagrongálódással is. A vízsugaras vágással ezt a problémát is sikerült kiküszöbölni.

A világ nyolcadik csodája

Bár a világ hét csodája eredetileg pompás régi épületeket foglal magába, az eredeti lista már régen megváltozott, emellett gyakran keverjük a listát a világ legnagyobb természeti csodáival is. De minden csodaként említett objektumban, vagy természeti látnivalóban van valami, ami közös: és ez az erő, amire szükség volt ahhoz, hogy létrejöjjenek.

Praktikusságát és erejét tekintve akár a világ nyolcadik csodájaként is említhetnénk a vízsugaras vágás lehetőségét, hiszen a vízvágás során ugyanilyen óriás erőkkel dolgoznak a gépek, vagyis hasonlóan nagyot alkotnak, mint többek között a természet.

Érdekes, hogy a világ természeti csodáinak egy része - mint pl. a Grand Canyon, a Nagy-korallzátony, a Viktória-vízesés - éppen víz által formált helyszínek, de nem véletlenül nevezzük a Földet kék bolygónak, hiszen ezen a bolygón semminek sincs akkora hatalma - vagy ha úgy tetszik ereje -, mint a víznek!

A vízsugaras vágás előnyei és a technológia felhasználása

Igen ám, de a Colorado folyónak közel 20 millió évre volt szüksége ahhoz, hogy egy ilyen csodát alkosson, míg a vízsugaras vágással - mint korszerű forgácsolási megoldással - akár perceken belül kivágható a kívánt darab a lemezekből, a lézervágó gépekkel ellentétben akár a vastagabb anyagokból is! A vízsugaras vágógépek a nagy nyomású vízsugárnak köszönhetően a kőtől az összes fémig és fémötvözetig szinte mindent képesek elvágni.

A vízsugaras vágáshoz nincs szükség kenőanyagra, nem kopik el a penge és ez a technológia nem roncsolja az anyagot sem. Ezt a technológiát használják többek között a masszív amerikai shopperek gyártásakor is, amelyek kemény acélból készülnek, de a vízvágást használják az autóipar területén és a repülőgépek gyártásakor is!

Mi a vízvágás titka?

vízsugaras vágás titka a magas nyomás és egyes esetekben a vízsugárban áramló homokszemcsék, melyeket direkt erre a célra fejlesztettek ki. Ugyanezen elmélet szerint működnek a háztartási lefolyótisztító szerek is egyébként, amelyekbe parányi fém lemezkék gondoskodnak a makacs szennyeződések megkezdéséről, illetve eltávolításáról. Míg odahaza duguláselhárításkor a nyomást pumpával, manuálisan próbáljuk létrehozni a lefolyóban, a vízvágógépekben szivattyú felel a nyomás létrejöttéért.
 

Magas nyomású vízzel már találkozhattunk az épületek tisztításakor, a graffiti alkotásokat is úgynevezett magas nyomású tisztítással szokták eltávolítani az épületek homlokzatairól. Gyakorlatilag ugyanez történik a vízsugaras vágás során is, csak itt még extrémebb nyomással dolgoznak a gépek. A vízvágó gép használat közben akár több ezer bar nyomást is elérhet!

Végül létezik a vízsugaras vágásnak egy még hatékonyabb módja is; ez az úgynevezett abrazív vízsugaras vágás. Ezen eljárás során a magasnyomású vízsugár erejét a vízáramba juttatott mikroszemcsék teszik még hatékonyabbá, ami további koptató hatással bír.

Összességében a vízsugaras vágás ugyanolyan csodákat képes létrehozni, mint a fent említett természeti csodák, ám itt a formák szabályosak és tervezettek, hiszen a vízvágógépeket nem a természet, hanem az ember irányítja!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!